top of page
Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Είναι επικίνδυνος ο πίνακας Ouija;



Εισαγωγή

Η χρήση ενός πίνακα Ouija μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια πόρτα σε έναν άλλο κόσμο, άλλοι το βλέπουν σαν ένα ακίνδυνο πείραμα/παιχνίδι. Άραγε η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους;

Ιστορικό - Τι είναι ο πίνακας Ouija

Οι ρίζες του πίνακα Ouija βρίσκονται στην αρχαία Κίνα που χρησιμοποιούσαν την "planchette"(=στα Γαλλικά σημαίνει μικρή πίνακα) ως βασικό αντικείμενο της αυτόματης γραφής. Στον Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο γνώρισε ξανά άνθηση, μιας και οι συγγενείς των νεκρών επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο, όμως η καθιέρωσή και η διάδοσή του δεν έγινε νωρίτερα από το 1886! Το 1890 ο επιχειρηματίας εφευρέτης Elijah Bond είχε την ιδέα να πατεντάρει τον πίνακα (U.S. Patent 446,054) και μετέπειτα ο συνεργάτης του William Fuld ανέλαβε την πώλησή τους.


Μετά τον θάνατο του (πέφτοντας από την οροφή του νεόχτιστου εργοστασίου του) τα δικαιώματα τα αγόρασαν οι Parker Brothers το 1966 τα οποία με τη σειρά τους τα πούλησαν στην Hasbro το 1991, η οποία τις κατασκευάζει έως και σήμερα (!!!!).


Ο πίνακας Ouija, γνωστός και ως πνευματικός ή ομιλών πίνακας, αποτελείται από ένα μικρό κομμάτι ξύλο που φέρει τα γράμματα της Αγγλικής αλφαβήτου, τους αριθμούς 0-9, τις λέξεις "ναι", "όχι", άλλοτε και το "γεια" ή το "αντίο", μαζί με διάφορα άλλα σύμβολα και γραφικά. Οι συμμετέχοντες τοποθετούν τα δάχτυλά τους στην "planchette"και την μετακινούν γύρω από την πλακέτα κάνοντας ερωτήσεις.

Θρησκευτική προσέγγιση

Από την αρχή της μαζικής παραγωγής και διάθεσης στο κοινό, ο πίνακας Ouija, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Η εκκλησία εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πίνακας αποκαλύπτει πληροφορίες που πρέπει να βρίσκονται μόνο στα χέρια του Θεού και έτσι είναι ένα εργαλείο του Σατανά. Η Καθολική εκκλησία δηλώνει ότι «Ο πίνακας Ouija είναι αβλαβής, καθώς είναι μια μορφή μαντείας (αναζητώντας πληροφορίες από υπερφυσικές πηγές)». Οι Ολλανδοί Προτεστάντες συμβούλευσαν τους ανθρώπους να τις αποφεύγουν καθώς είναι μια πρακτική που σχετίζεται με τον αποκρυφισμό.

Επιστημονική προσέγγιση

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η εξήγηση στη χρήση και των “φαινομένων” που προκύπτουν είναι απλή: Ο μυστηριώδης μηχανισμός που “κινεί” τον πίνακα ονομάζεται «ιδεοκινητική επίδραση» και είναι ένας τρόπος για το σώμα μας να μιλήσει στον εαυτό του.

Η ιδεοκινητική επίδραση είναι ένα παράδειγμα ασυνείδητης, ακούσιας σωματικής κίνησης - δηλαδή, κινούμαστε όταν δεν προσπαθούμε να κινηθούμε. Ο εγκέφαλός σηματοδοτεί το σώμα να κινηθεί ασυνείδητα. Η διαφορά είναι ότι το ιδεοκινητικό αποτέλεσμα συμβαίνει όταν είσαι ξύπνιος, έτσι ώστε τα αντανακλαστικά κινήματα που κάνεις είναι πολύ μικρότερα. Στην περίπτωση του Ouija, ο εγκέφαλός μπορεί να δημιουργήσει ασυναίσθητα εικόνες και μνήμες όταν κάνουμε τις ερωτήσεις. Το σώμα αποκρίνεται στον εγκέφαλό χωρίς να το λέμε συνειδητά να το πράττει, προκαλώντας τους μύες στα χέρια και τα χέρια μας να μετακινήσουν το δείκτη στις απαντήσεις που ίσως θέλουμε να λάβουμε (και πάλι, ασυνείδητα).

Συμπέρασμα


Οι παραφυσικές και υπερφυσικές πεποιθήσεις που σχετίζονται με τον πίνακα Ouija έχουν δεχτεί σκληρή κριτική. Από την μία, η επιστημονική κοινότηταχαρακτηρίζει την επίδραση του στον άνθρωπο ως “αυθυποβολή” και πως μπορεί να εξηγηθεί εξωσυμβατικά, από τις ασυνείδητες κινήσεις εκείνων που ελέγχουν τον δείκτη (planchette), δηλαδή το ψυχοφυσιολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως ιδεοκινητικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, η Καθολική Εκκλησία προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούμε τον πίνακαυποστηρίζοντας ότι μπορούν να μας οδηγήσει σε δαιμονισμό. Μπορούν άραγε τα ανωτέρω να θεωρηθούν ως κατατοπιστικά συμπεράσματα;

355 views0 comments
bottom of page