Εισαγωγή
Σε προηγούμενο άρθρο αναπτύξαμε τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουμε από την τεχνητή νοημοσύνη. Από το διάστημα εκείνο μέχρι τώρα, η ανπάπτυξή της δεν είναι αλματώδης αλλά σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Η τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασε τέσσερα σημαντικά και αρκετά τρομακτικά εμπόδια: 1) αλλοίωση/αντικατάσταση χαρακτηριστικών του προσώπου μας, 2) την δημιουργία προσώπων από το μηδέν και 3) την μίμηση της φωνής μας.
Ανάλυση βασικών τεχνολογιών
Αλλοίωση/αντικατάσταση χαρακτηριστικών του προσώπου μας
Πριν μερικά χρόνια, με γνώσεις επεξεργασίας εικόνας μπορούσες να κάνεις θαύματα αρκεί....να ήσουν πολύ καλός στη δουλειά σου! Πλέον τέτοια προγράμματα θεωρούνται “παρωχυμένα”. Πριν αρκετό καιρό διέρρευσαν στο Internet αισθησιακά βίντεο, στα οποία, στη θέση των κεφαλιών ήταν εκείνα γνωστών ηθοποιών του σινεμά! Η βασική αρχή για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή είναι η εύρεση μέσω Internet εικόνων με γωνίες του προσώπου του υποψήφιου θύματος και ύστερα απο πολύωρη “εκπαίδευση” του υπολογιστή, να μπορέσει να εναρμονήσει την κίνηση κεφαλιού/χειλιών με του προσώπου που θα υποκαταστήσει. Πέρα από την αστεία ή ορισμένες φορές προσβλητική χρήση (βλέπε πιο πάνω εικόνα με το πρόσωπο του Nicolas Cage αντί της Lois Lane), η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι επικίνδυνη αν πέσει σε λάθος χέρια π.χ. θα μπορούσαν να μας παγιδέψουν για μια παράνομη πράξη που δεν διαπράξαμε, απλά με την αντικατάσταση του προσώπου μας, και αν δεν έχουμε ένα καλό άλλοθι να αποδείξουμε το αντίθετο, σίγουρα θα βρίσκαμε τον μπελά μας! Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων με σκοπό την χειραγώγησή μας!
Δημιουργία προσώπων από το μηδέν
Μια άλλη τεχνολογία, εξίσου επικίνδυνη, είναι η δημιουργία προσώπων απο το μηδέν! Μια τεχνολογία που ανέπτυξε η nVidia, όπου με μερικες φωτογραφίες προσώπων μπορεί να αναμείξει διάφορα χαρακτηριστικά (χρώμα ματιών, μαλλιών κλπ) και να φτιάξει τυχαία νέα πρόσωπα τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ! Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, με μια φωτογραφία τοπίου με αντικείμενα μπορεί να τα εξαφανίσει ή να αλλάξει ένα αντικείμενο με ένα παρόμοιο (π.χ. ένα παιδικό ποδήλατο με ένα αγωνιστικό). Γιατί είναι επικίνδυνό; Μα φυσικά θα μπορούσαν να εμφανίσουν πρόσωπα ως μάρτυρες σε υποθέσεις, τα οποια δεν υπήρξαν ποτε!
Η μίμηση της φωνής μας
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η τεχνολογία ΑΙ της Google (γνωστή ως Google Assistant) έχει ξεπεράσει τα όρια. Απλά παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο όπου η ΑΙ κλείνει ραντεβού για εμάς! :
Επίλογος
Η κάποτε λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, πλέον έχει ξεπεραστεί και απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι θεώρουν πως δεν αποτελεί κίνδυνο και ίσως έτσι να είναι. Ενδιαφέρον αποτελεί πως όταν μια τέτοια τεχνολογία κυκλοφορεί ευρέως συνήθως οι κυβερνήσεις ή οι μυστικές υπηρεσίες φροντίζουν τέτοιες εταιρίες να τις έχουν από κοντά, να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία τους και ίσως να οδηγούνται στην κατάχρησή της. Το έχουν κάνει παλιά και δεν θα διστάσουν να το ξανακάνουν.Ίσως δεν απέχουμε από το Skynet...