top of page
Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Αμφιτρίτη. Αποστολή στο "χιονισμένο" υποθαλάσσιο σπήλαιο του Αιγαίου.


Η Αμφιτρίτη ήταν κατά την ελληνική μυθολογία η θεά της θάλασσας, σύζυγος του θεού Ποσειδώνα.

Ήταν μια από τις πενήντα Νηρηίδες ή απλά η θηλυκή προσωποποίηση της θάλασσας, η μητέρα των ψαριών, των φαλαινών και των

δελφινιών. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας, αλλά κατά τον Απολλόδωρο ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος. Ακόμα όμως και ο Απολλόδωρος την κατατάσσει ανάμεσα στις Νηρηίδες.

H ομάδα Up Drones καλωσορίζει την συνεργασία της με την ομάδα καταδύσεων top2bottom και σας ξεναγεί σε ένα σημείο της χώρας μας το οποίο έχουν επισκεφτεί λιγότεροι άνθρωποι από όσους εχουν επισκεφτεί την Σελήνη. Το υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμφιτρίτης, ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου στα Παντερονήσια, μια μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες που αποτελούν την «Καραϊβική» του Αιγαίου.


Είναι σαν να πετάς πάνω από τις Άλπεις, χωρίς αεροπλάνο, νύχτα. Περνάς ανάμεσα από χιονισμένα βουνά, κοιλάδες και γκρεμούς, όταν ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου ένας τεράστιος αστακός, σαστισμένος όσο κι εσύ». Κάπως έτσι αισθάνονται οι σπηλαιοδύτες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Aμφιτρίτης. Σε εμβρυακή στάση γλιστρούν μέσα σε μια στενή μαύρη τρύπα και οδηγούνται στην εντυπωσιακή αίθουσα, ακολουθώντας τον μίτο που έχει τοποθετηθεί για να μη χαθεί κανείς. Καθώς αιωρούνται, φωτίζοντας τα διαυγή νερά με τους καταδυτικούς φακούς τους, αποκαλύπτεται το συγκλονιστικό τοπίο: γιγάντιοι μαύροι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί, δαντελωτές κουρτίνες και κολόνες που ξεπερνούν τα 15 μ. και θυμίζουν έργα του Γκαουντί – όλα σκεπασμένα με κατάλευκο γύψο, που έχει συσσωρευτεί με το πέρασμα των χιλιετιών πάνω στα πετρώματα και δίνει την αίσθηση χιονισμένου τοπίου. Ακόμα κι αν δεν έχεις βουτήξει ποτέ στη ζωή σου με μπουκάλες, αντιλαμβάνεσαι γιατί παρομοιάζουν τη σπηλαιοκατάδυση με «κολύμπι στις φλέβες του πλανήτη». «Μόνο στο Μεξικό και στην Καραϊβική μπορείς να δεις κάτι παρόμοιο με αυτό το σπήλαιο που βρίσκεται ακριβώς εδώ», Το καλοκαίρι αυτή η συστάδα από βραχονησίδες στο πέρασμα μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου αποτελεί στέκι για τα ιστιοπλοϊκά, όμως οι τουρίστες είναι ανυποψίαστοι γι’ αυτά που συμβαίνουν στα 50 μ. βάθος.

Τα Παντερονήσια, μια μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες ανάμεσα σε Πάρο και Αντίπαρο, αποτελούν την Καραϊβική του Αιγαίου.

Στους περισσότερους από εμάς προκαλεί ταχυπαλμίες η αίσθηση και μόνο της βαθιάς και αχανούς υποθαλάσσιας σπηλιάς. Αλλά για τους λάτρεις της σπηλαιοκατάδυσης ένα σπήλαιο σαν αυτό είναι θησαυρός. «Έχουμε απαλλάξει το μυαλό μας από φόβους και αφοσιωνόμαστε στην ομορφιά του τοπίου», Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να συλλέξει πληροφορίες κλιματικής και υδρογεωλογικής σημασίας.

Το σπήλαιο της Αμφιτρίτης είναι κατά γενική ομολογία το πιο εντυπωσιακό. Στην περιοχή του Αρκαδικού Χωριού βρίσκεται το μοναδικό «σύστημα» υποθαλάσσιων σπηλαίων που είναι έως τώρα γνωστό στην Ελλάδα. Λόγοι για να αγαπήσει ένας ξένος σπηλαιοδύτης τη χώρα μας είναι και η πηγή Σίντζι, κοντά στην Κανδήλα της Αρκαδίας. Κάτω από την επιφάνεια του νερού κρύβεται ένα δαιδαλώδες σπήλαιο με ανεξερεύνητο βάθος, αλλά και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά. Στην Αττική, η μεγαλύτερη ατραξιόν είναι η λίμνη της Βουλιαγμένης, ενώ ιδανικό για αρχάριους είναι το σπήλαιο στον Κόρφο της Κορινθίας. «Παρότι ενδείκνυται για όσους τώρα ξεκινούν το σπορ –γιατί εύκολα μπορούν να αναδυθούν αν νιώσουν άβολα–, επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις. Εκεί κατοικεί μια γιγάντια φώκια και αν δεν το ξέρεις, παγώνεις βλέποντάς την – όχι μόνο από φόβο, αλλά και από ευτυχία για μια τέτοια συνάντηση...»

9 views0 comments
bottom of page