Εισαγωγή
Το 1531 ο Ισπανός κατακτητής με το όνομα Huan Martinez λίγο πριν πεθάνει, αποκάλυψε ένα μυστικό: την ύπαρξη ενός χαμένου μέρους βαθιά στη Νότια Αμερική. Ήταν μια απομονωμένη πόλη, την οποία βρήκε κατά τύχη ενώ είχε χαθεί στη ζούγκλα, μακριά από τις καταστροφές των Ευρωπαίων κατακτητών. Οι ιθαγενείς ήταν ειρηνικοί και ζούσαν με ευμάρεια σε μια μεγάλη πόλη από χρυσό, στην άκρη μιας τεράστιας λίμνης. Ο Martinez την αποκάλεσε “Manoa” και από τότε έγινε θρύλος ως “El Dorado”. Τα στοιχεία όμως που βρέθηκαν αποδεικνύουν πως όντως υπήρξε;
Η ιστορία
Το El Dorado έχει κεντρίσει την προσοχή αρκετών από τον καιρό των φημών της ύπαρξής της. Τουλάχιστον 20 αποστολές είχαν πάει στη Νότια Αμερική για την εύρεσή της χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν τόσο σίγουροι για την ύπαρξή της ώστε να φροντίσουν να υπάρχει καταγεγραμμένη στους πρώτους χάρτες της Νότιας Αμερικής!
Βάση των ισχυρισμών του Juan Martinez, την βρήκε τυχαία αφού χωρίστηκε από την ομάδα από την αποστολή αναγνώρισης υπό τον Diego De Ordaz. Συμπτωματικά και ο Diego De Ordaz, ήδη έψαχνε την πόλη αυτή κατά μήκος του ποταμού Orinoco αλλά δεν την βρήκε ποτέ! Ωστόσο ο Martinez χάθηκε ενώ έπλεε με ένα κανό παρασυρόμενος από το ρέμα και τον περισυνέλλεξαν οι ιθαγενείς οι οποίοι του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν στον αυτοκράτορα Inga. Ήταν φιλικοί μαζί του και τον αντιμετώπισαν σαν βασιλιά, τον τάισαν και τον φιλοξένησαν στο παλάτι όπου όλα ήταν φτιαγμένα από χρυσό. Ο Martinez την αποκαλούσε “Manoa” και έλεγε πως το ταξίδι για να φτάσει κράτησε 15 μέρες και έζησε εκεί για 7 μήνες.
Οι Γερμανοί ερευνητές Nikolaus Federmann, George Von Speyer και Philipp Von Hutten ξόδεψαν 15 χρόνια για την εύρεση του El Dorado, οδηγώντας χιλιάδες άνδρες στον θάνατο.
2) Η Αγγλική αποστολή
Ο Άγγλος ερευνητής Sir Walter Raleigh πήγε δύο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν και καταστροφική...Ο γιος του σκοτώθηκε, ο καλύτερος φίλος του αυτοκτόνησε και τον αποκεφάλισαν με διαταγή του βασιλιά Ιακώβου Ι.
3) Η Ισπανική αποστολή
Ο Hernando Pizarro οδήγησε χιλιάδες πολεμιστές στην πυκνή ζούγκλα και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μιας και πολύ πέθαναν από αρρώστιες, πείνα και από τους συνεχείς πολέμους με τους ιθαγενείς. Ένας από τους ακολούθους του, ο Francsico De Orellana, ανακάλυψε τον Αμαζόνιοκατά την διάρκεια της αποστολής.
Όλες οι αποστολές είχαν ένα κοινό στοιχείο εκτός από την τραγική κατάληξή τους. Όλες βρήκαν χρυσό είτε σε φυλές που κατέκτησαν είτε στις όχθες κατα μήκος του Αμαζονίου, πιθανόν να προέρχονταν από τη λίμνη “Parime“.
Επίλογος
Το 1800, ο επιστήμονας Alexander Von Humboldt, διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα κατά μήκωος στις όχθες των ποταμών και δεν βρήκε κανένα ίχνος της λίμνης “Parime” ή της πόλης του El Dorado. Αυτό που παρατήρησε ήταν πως ανάλογα την εποχή του χρόνου τα ποτάμια πλημμύριζαν και πως οι μύθοι για την τεράστια λίμνη οφείλονται σε αυτό. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα η πόλη “El Dorado” ήδη θεωρούνταν ως ένας μύθος, μια μεταφορά για την απληστία. Ίσως το “El Dorado” δεν υπήρξε ποτέ ως πόλη από χρυσό αλλά ως ένας απομονωμένος παράδεισος με πλούτο ο οποίος ενέπνευσε ιστορίες που οδήγησαν τόσους ερευνητές σε απογοήτευση και θάνατο.