top of page

Είναι επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανθρωπότητα;

Writer's picture: The Codex Cultus ConceptThe Codex Cultus Concept


Εισαγωγή

Τον Απρίλιο του 2014, οStephenHawking (θεωρητικός φυσικός), μαζί με κορυφαίους συναδέλφους του έγραψαν ένα άρθρο στο οποίο εξέφραζαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (για χάρη συντομίας, πλέον θα καλείται «A.I»)για την ανθρωπότητα. Ο Hawkingπροειδοποίησε πως: «Μπορεί η δημιουργία Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και το τελευταίο».


Θα μπορούσε άραγε η A.I. να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος;

Πόσο επικίνδυνη είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Το πόσο επικίνδυνη είναι εξαρτάται από το βαθμό από την οποία εξαρτόμαστε σε τομείς όπως η βιομηχανία, η φαρμακευτική, η μεταφορά ακόμα και στις καθημερινές φορητές συσκευές (κινητά, ηλεκτρονικά παιχνίδια). Πειράματα σε τομείς όπως η συνθετική βιολογία και νανοτεχνολογία μας δίνουν ώθηση σε αχαρτογράφητες περιοχές, δημιουργώντας χάσμα μεταξύ της ταχύτητας της τεχνολογικής προόδου και του χρόνου κατανόησης πιθανών επιπλοκών. Ο συγγραφέας James Barrat, στο βιβλίο του «Our final invention» προειδοποιεί πως η A.I.θα μπορούσε να αναπτύξει ένστικτα επιβίωσης και να ξεγελάσει τους δημιουργούς για το στάδιο της προόδου του.


Θα έκανε αρχικά το «χαζό» μέχρι να κατανοήσει το περιβάλλον του, να δραπετεύσει και να ξεπεράσει σε γνώσεις τους δημιουργούς του. Ο Hawkingθεωρεί πως η Α.Ι. θα μπορούσε να ξεγελάσει τις οικονομικές αγορές, να στείλει σπίτια τους ερευνητές, να εξαφανίσει πολιτικούς ηγέτες και να αναπτύξει όπλα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Συμμεριζόμενος την άποψη του Hawking, ο Deweyεπισημαίνει ότι η A.I. μπορεί να βελτιώσει την υπάρχουσα υποδομή ή να εφεύρει τεχνολογίες και τεχνικές που δεν είναι γνωστές σε εμάς. Ο RayKurzweil, πιστεύει πως δεν απέχουμε πολύ από την «Τεχνολογική Μοναδικότητα», μία υπόθεση σύμφωνα με την οποία σε ένα υποθετικό μέλλον η A.I. θα αλλάξει ριζικά κάθε τομέα της κοινωνίας μας σε σημείο που θα είναι αγνώριστη από την τωρινή. Η Α.Ι. όταν βρει τον τρόπο να αναπτυχθεί, θα συνεχίσει να δημιουργεί βελτιωμένες εκδόσεις του εαυτού της με αποτέλεσμα τη ραγδαία βελτίωση της υπάρχουσας τεχνολογίας, ακατανόητη από τον ανθρώπινο νου.

Επίλογος


Όσο οι μηχανές Α.Ι. απασχολούν όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αφανιστεί το ανθρώπινο είδος. Ο ερευνητής DanielDewey, διαφωνεί με την άποψη του Hawkingκαι θεωρεί πως η πιθανή εξάλειψή μας είναι αδύνατο να συμβεί. Πιο πιθανό πιστεύει πως θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως απειλή στην εκτέλεση της εργασίας για την οποία έχουνπρογραμματιστεί και θα επέλεγαν ως ύστατη επιλογή να «μας βγάλουν από το κάδρο». Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως η εξάλειψη μας θα μπορούσε να προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ μηχανών A.I. για την επικράτησή τους. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μέχρι το 2040 πιστεύεται πως μια τέτοια μηχανή θα μπορεί να εκτελέσει κάθε εργασία που πραγματοποιείται σήμερα από ανθρώπους. Οι επιστήμονες συνεργάζονται στενά ώστε αφενός οι μηχανές να είναι χρήσιμες ως εργαλεία και αφετέρου να εστιάσουν στην ηθική τους λειτουργία. Με μια νοημοσύνη στη διάθεσή μας πέρα από τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης, θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι για τις πραγματικές της προθέσεις;

Ένα σχετικά πρόσφατο video για Α.Ι. με τις ατυχείς στιγμές παραδοχής της επιδείωξης καταστροφής μας:


12 views0 comments
bottom of page