Εισαγωγή
Το 1986 ο Γερμανός ιστορικός Herbert Illig ανέπτυξε την «Υπόθεση του Χαμένου Χρόνου» (ThePhantomTimeHypothesis),σύμφωνα με την οποία τα γεγονότα από το 614 μ.Χ. μέχρι το 911 μ.Χ. δεν συνέβησαν ποτέ και ο πρώιμος μεσαίωνας δεν υπήρξε ποτέ. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας υποστηρίζουν πως σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα όπως ο Καρλομάγνος, είτε δεν υπήρξαν ποτέ ή υπήρξαν σε διαφορετική χρονική περίοδο και είναι αποτέλεσμα σοβαρής παραποίησης από λίγους ισχυρούς. Άραγε είναι αλήθεια;Μήπως ζούμε στον 18ο και όχι στον 21ο αιώνα;
Ανάλυση της υπόθεσης
Μια πολύ σημαντική στιγμή, στην οποία στηρίζεται αυτή η θεωρία συνομωσίας, ήταν η εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου τον Οκτώβριοτου 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο XIII, το οποίο χρησιμοποιούμε έως σήμερα. Ουσιαστικά όμως αποτελεί μια παραλλαγή του Ιουλιανού, το οποίο δημιουργήθηκε το 45 π.Χ. με ένα βασικό μειονέκτημα:
«Βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης και έτσι κάθε έτος διαρκούσε 10,8 λεπτά περισσότερο!»
Μπορεί να φαινόταν αμελητέο, με τον καιρό όμως τα λεπτά προστίθενταν και αποφασίστηκε να εισαχθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο για την επίλυση αυτού του προβλήματος που το πέτυχε με τη μείωση των ημερών κατά 10. Η σκέψη για την υλοποίησή του ήταν απλή:
Υπολόγισε πως είχαν περάσει 1617 χρόνια από το Ιουλιανό ημερολόγιο και είχαν συσσωρευτεί 13 μέρες διαφορά (λόγω του κύκλου της Σελήνης)!
Παρακάμπτοντας 10 μέρες το 1582, αντί για 13, το νέο ημερολόγιο αντιπροσώπευε μόνο τον επιπλέον χρόνο που είχε συσσωρευτεί μέχρι το 1282.
Και έτσι προέκυψε η έλλειψη 300 χρόνων βάση των υπολογισμών του Πάπα.Το ερώτημα που έθεσε ο Illigείναι: «Που βρήκε ο Πάπας τα 300 παραπάνω χρόνια;»
Τα φτωχά σε αποδείξεις στοιχεία που αποδίδονται στο Μεσαίωνα, κάνουν την εποχή εκείνη βασικό υποψήφιο παραχάραξης της ιστορίας. Οι ιστορικοί εκείνης της εποχής στηρίζονταν στα γραπτά, μερικά τα οποία μετέπειτα χαρακτηρίστηκαν ως ψευδή. Για παράδειγμα, ο Γερμανός ιστορικός HorstFuhrmann, έφερε στην επιφάνεια έγγραφα που είχαν παραποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία στα οποία αναφέρονταν σπουδαίες στιγμές της ιστορίας, αιώνες πριν αυτές συμβούν. Εκτός από αυτό, το 1986, εντοπίστηκαν μεσαιωνικά αρχεία που είχαν επίσης το ίδιο πρόβλημα και διοργανώθηκε συνέδριο αρχαιολόγων στο Μόναχο αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Illigπιστεύει πως κάτι δεν κόλλαγε με τον υπολογισμό των ημερομηνιών και τα ψεύτικα έγγραφα και επιπλέον τα υπόλοιπα ιστορικά δεδομένα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.
Επίλογος
Παρόλες τις κατηγορίες του Illigγια ανακρίβεια και διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, η πλειονότητα των Ακαδημαϊκών είναι κατά αυτής της υπόθεσης. Τεχνικές όπως αυτή της δενδροχρονολογίας ή της ραδιομετρίας συμφωνούν πως η χρονική γραμμή είναι σωστή όπως και οι χρονολογίες που συνέβησαν τα ιστορικά γεγονότα. Επιπροσθέτως, διάφορα παλιά νομίσματα και χειρόγραφα που έχουν βρεθεί και τα αποδίδουν σε φανταστικά πρόσωπα, θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια από όσους τα επινόησαν να τα διαγράψουν από την μνήμη των ανθρώπων, το οποίο είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Εκλείψεις και το πέρασμα του κομήτηHaleyταιριάζουν τόσο με μεσαιωνικά αρχεία όσο και της Κίνας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Όσον αφορά την διαφορά των 10 ημερών, ο Γρηγόριος XIIIεξήγησε πως το επέλεξε για να συμπέφτει το Πάσχα με την ημερομηνία που ορίστηκε από τη συνέλευση της Νίκαιας το 325 μ.Χ. Τέλος, ακόμα και οι επικριτές της υπόθεσης, δεν μπορούν απόλυτα να την απορρίψουν. Τελικά, μήπως 300 χρόνια πολέμων, αντικειμένων, προσωπικοτήτων και εγγράφων απλά επινοήθηκαν και ζούμε στο 1818? Τότε ίσως υπολειπόμαστε περί τα 200 χρόνια για την εκπλήρωση της προφητείας των Mayas….