top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Ποιος ήταν πραγματικά ο Guy Fawkes;



Εισαγωγή

Παρόλο που είναι παγκοσμίως διάσημος χάρη στο ξεχωριστό πονηρό του πρόσωπο, το οποίο υιοθετήθηκε ως μάσκα από τους αντι-καπιταλιστές και έγινε ταινία γνωστή ως “V For Vendetta”, ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική του ιστορία. Ποιος ήταν ο Guy Fawkes;

Νεανικά χρόνια

Ο Guy Fawkes (13 Απριλίου 1570 - 31 Ιανουαρίου 1606), γνωστός επίσης και ως Guido Fawkes, γεννήθηκε στο Stonegate του Γιορκ (York). Έζησε με τον πατέρα του Έντουαρντ και τη μητέρα του Edith. Ο πατέρας του ήταν προτεσταντικός και εργάστηκε ως δικηγόρος για το θρησκευτικό δικαστήριο της εκκλησίας. Ωστόσο, το 1579 πέθανε και τρία χρόνια αργότερα η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε έναν άνδρα ονόματι Denis Bainbridge, ο οποίος ήταν Καθολικός. Τόσο ένθερμες ήταν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Guy που αρχικά επέλεξε να εγκαταλείψει την Προτεσταντική Αγγλία και να προσληφθεί στον Iσπανικό στρατό για να πολεμήσει ενάντια των Προτεσταντικών Ολλανδών. Εκεί κέρδισε φήμη για το θάρρος του και την εμπειρία του με τα εκρηκτικά.

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας


Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του Προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Σκοπός ήταν η δολοφονία του Βασιλιά Ιάκωβου Α' της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, όπου στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» αποτελούνταν από τους: Guy Fawkes, Thomas Bates, Thomas Wintour, Thomas Percy, Christopher, John Wright, Francis Tresham, Everard Digby, Ambrose Rookwood, Robert Keyes, Hugh Owen και John Grant. Η ανατίναξη θα γινόταν στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.


Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και μέχρι το Μάρτιο του 1605, είχαν συγκεντρώσει 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι από τους συνωμότες ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε. Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, στον οποίο δημιουργήθηκαν υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες του ανακτορικού παλατιού του Westminster και στις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου ο Guy ανακαλύφθηκε να φυλάει τα εκρηκτικά.


Όταν οδηγήθηκε στον Βασιλιά, ερωτηθείς για την πράξη του απάντησε ότι τον θεωρούσε ως ασθένεια αφού είχε εκδιωχθεί από τον Πάπα και γιατί χρειαζόταν τόσο μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας είπε: «Για να σας ανατινάξω Σκωτσέζοι ζητιάνοι πίσω στα βουνά σας!». Ο Guy εστάλη στον Πύργο του Λονδίνου και ο βασιλιάς σε επιστολή του ζήτησε : «Πρώτα να χρησιμοποιηθούν τα πιο μαλακά βασανιστήρια και βαθμιαία να προχωρήσουν σε πιο επώδυνα». Μετά από τέσσερις μέρες, ομολόγησε τα ονόματα των συνωμοτών. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

Η απόπειρα του Guy Fawkes ενέπνευσε πολλά στιχάκια εκείνης της εποχής, όπως το εξής:

Remember, remember, the fifth of November,

The Gunpowder treason and plot!

I know of no reason, why gunpowder treason,

Should ever be forgot.


Επίλογος


Σήμερα η λέξη "τύπος" (guy) χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε έναν άνθρωπο, αλλά αρχικά ήταν ένας όρος για ένα "άσχημο, απωθητικό πρόσωπο" σε σχέση με τον Fawkes. Αν και ήταν μόνο ένας από τους 13 συνωμότες, ο Fawkes είναι σήμερα το άτομο που συνδέεται περισσότερο με την αποτυχημένη πλοκή. Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).

11 views0 comments
bottom of page