top of page

Spontaneous human combustion (Αυθόρμητη ανθρώπινη καύση)

Writer's picture: The Codex Cultus ConceptThe Codex Cultus Concept


Εισαγωγή

Η "Αυθόρμητη ανθρώπινη καύση" (πλέον θα αποκαλειται χάρην συντομίας ως αυτοανάφλεξη) αναφέρεται στον θάνατο από πυρκαγιά που προέρχεται χωρίς εμφανή εξωτερική πηγή ανάφλεξης, με το σκεπτικό ότι η πυρκαγιά μπορεί να ξεκινάει μέσα στο σώμα του θύματος. Για πολλούς αιώνες, οι μελετητές έχουν διαφωνήσει χωρίς αποτέλεσμα για το αν οι άνθρωποι μπορούν να καούν αυθόρμητα χωρίς να αναφλέγονται από κάποια εξωτερική πηγή. Για να εξετάσουμε διεξοδικά αυτό το φαινόμενο:

Το φαινόμενο «Αυθόρμητη ανθρώπινη καύση»

Η ιδέα και ο όρος «αυθόρμητη ανθρώπινη καύση» προτάθηκαν αρχικά το 1746 από τον Paul Rolli σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Philosophical Transactions. Ο Gavin Thurston στο άρθρο του στο British Medical Journal το 1938, περιγράφει το φαινόμενο ότι «έχει προσελκύσει την προσοχή όχι μόνο του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και των ανθρώπων» ήδη από το 1834 (περισσότερα από εκατό χρόνια πριν από το άρθρο του Thurston). Ο Larry E. Arnold στο βιβλίο του "A Blaze!" (1995), έγραψε ότι υπήρχαν περίπου 200 αναφορές για αυθόρμητη ανθρώπινη καύση παγκοσμίως σε μια περίοδο περίπου 300 ετών! Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, επιδίωξαν να αναλύσουν τις καταγεγραμένες περιπτώσεις αυτοανάφλεξης και έχουν οδηγήσει σε υποθέσεις σχετικά με πιθανά αίτια. Αυτά τα αίτια περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο: τις συμπεριφορές και τις συνήθειες των θυμάτων, την κατανάλωση αλκοόλ και της εγγύτητας σε πιθανές πηγές ανάφλεξης. Φυσικές εξηγήσεις έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τις διάσπαρτες αναφορές για την αυτοανάφλεξη. Η τρέχουσα επιστημονική εξήγηση είναι ότι οι περισσότερες και πιθανόν όλες οι περιπτώσεις ανάφλεξης περιλαμβάνουν εξωτερικές πηγές ανάφλεξης που πιθανόν έχουν παραβλεφθεί κατά την έρευνα.


Βασικά χαρακτηριστικά του φαινομένου

Το 1823 στην Ιατρική Νομολογία, υπήρχε ένα άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα περιστατικά αυτόανάφλεξης είναι τα ακόλουθα:

1. Τα θύματα είναι χρόνιοι αλκοολικοί.

2. Συνήθως γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

3. Το σώμα δεν καίγεται αυθόρμητα,αλλά πρώτα έρχεται σε επαφή με κάποια ουσία.

4. Τα χέρια και τα πόδια συνήθως δεν καίγονται.

5. Η καύση του σώματος έχει αφήσει ένα καφέ υπόλειμμα με άσχημη μυρωδιά.


Προτεινόμενες εξηγήσεις

Υπάρχουν υποθέσεις που επιχειρούν να εξηγήσουν πώς μπορεί να συμβεί αυτοανάφλεξη χωρίς εξωτερική πηγή φλόγας ενώ άλλες υποδεικνύουν το αντίστροφο. Οι βασικές εξηγήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Συνήθη θύματα είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας ή παχύσαρκα. Τα θύματα παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν πεθάνει στον ύπνο τους ή να μην είναι σε θέση να κινηθούν όταν έχουν πιάσει φωτιά.

  • Αναμμένα τσιγάρα που δεν σβήστηκαν

  • Η υπόθεση του “φαινόμένου του φυτιλιού", δηλαδή μια μικρή εξωτερική πηγή φλόγας, καίει το δέρμα απελευθερώνοντας το υποδόριο λίπος, το οποίο με τη σειρά του απορροφάται στα καμένα ρούχα, ενεργώντας ως φυτίλι.

  • Το σπάνιο "φαινόμενο της μπάλας αστραπής" που παρατηρήθηκε από τον John Abrahamson

Περιπτώσεις εμφάνισης του φαινομένου


1η Περίπτωση: Στις 2 Ιουλίου 1951, η Mary Reeser, ηλικίας 67 ετών, βρέθηκε καμένη στο σπίτι της, αφού η ιδιοκτήτης της συνειδητοποίησε ότι η πόρτα του σπιτιού ήταν πολύ ζεστή. Ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την αστυνομία, και όταν ήρθαν, βρήκαν τα κατάλοιπα της Reeser να καίγονται, με μόνο ένα πόδι να παραμένει. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ντετέκτιβ διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία της Reeser ήταν γύρω στους 1926 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία στους ερευνητές. Ως χρήστης υπνωτικών χαπιών καθώς και τσιγάρου εικάστικε ότι κάπνιζε ένα τσιγάρο μετά από λήψη υπνωτικών χαπιών και έπειτα κοιμήθηκε ενώ είχε ακόμα ένα αναμμένο τσιγάρο, το οποίο θα έκαψε το φόρεμά της, οδηγώντας στο θάνατό της.

2η Περίπτωση: To 1980, o Henry Thomas, 73ετών, βρέθηκε καμένος στο σαλόνι του σπιτιού του στην περιοχή Rassau της Νότιας Ουαλίας. Το σώμα του ήταν καμμένο, αφήνοντας μόνο το κρανίο του και τα πόδια κάτω από το γόνατο, τα οποία ήταν ακόμα ντυμένα με κάλτσες και παντελόνια. Οι αστυνομικοί ότι ο θάνατός του οφειλόταν στο "φαινόμενο του φυτιλιού".

3η Περίπτωση: Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο θάνατος του Michael Faherty στο Galway της Ιρλανδίας καταγράφηκε ως "αυθόρμητη καύση" από τον ιατροδικαστή. Σύμφωνα με τον Ciaran McLoughlin: "Η πυρκαγιά αυτή διερευνήθηκε διεξοδικά και με άφησε το συμπέρασμα ότι αυτό ταιριάζει στην κατηγορία της αυθόρμητης ανθρώπινης καύσης, για την οποία δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση"

Εναλλακτική προσέγγιση - Wick Effect


Στον αντίποδα, υπάρεχει η θεωρία του "Φαινομένου του φυτιλιού" η οποία λέει ουσιαστικά ότι ένα άτομο καίγεται από τα λίπη του όταν αναφλεγεί, τυχαία ή αμε άλλο τρόπο. Το ντυμένο ανθρώπινο σώμα ενεργεί σαν ένα κερί "από μέσα προς τα έξω", με πηγή καυσίμου το ανθρώπινο λίπος μέσα και ως φυτίλι τα ρούχα του θύματος από έξω. Ως μειονέκτημα της θεωρίας είναι ότι εξηγεί πως μπορεί να καούνε αλλά όχι πως ξεκίνησε αρχικά η καύση.

Συμπέρασμα

Παρόλους τους αιώνες που πέρασαν, δεν κατάφερε να δοθεί μια λογική εξήγηση στηριζόμενη σε επιχειρήματα για την αυτοανάφλεξη. Οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή σε φυσικά αίτια; Αν είναι πραγματικό φαινόμενο, γιατί να μη συμβαίνει συχνότερα; Παρόλο που οι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει ως φαινόμενο, οι ιατροδικαστές ακόμα αδυνατούν να δώσουν λογική εξήγηση σε παρόμοια περιστατικά....


53 views0 comments

about us

Η ομάδα της Codex έχει έδρα την Αθήνα  και συνεργάζεται με την E.P.A.S. (Εuropean Paranormal Activity Society) καθώς και με τον Ε.Ο.Ε (Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων)

The team has its base in Athens Greece and is member of the E.P.A.S.(European Paranormal Activity Society) and the greek E.O.E (Researching Organization of Greece).

bottom of page