Το κάστρο Houska είναι ένα πρώιμο γοτθικό κάστρο, 47 χιλιόμετρα (29 μίλια) βόρεια της Πράγας, στην Τσεχική Δημοκρατία. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της περιόδου. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κυρίως ένα γοτθικό παρεκκλήσι, έναν πράσινο θάλαμο με gothic έργα ζωγραφικής και πίνακες με ιππότες το οποίο χτίστηκε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, πιθανότατα κατά παραγγελία του ηγεμόνα Ottokar ΙΙ της Βοημίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του (1253-1278) για την χρησιμεύσει ως κέντρο διοίκησης από το οποίο θα μπορούσε να διαχειρίζεται τα εκτενή βασιλικά κτήματα.
Αργότερα πέρασε στα χέρια της αριστοκρατίας, που συχνά περνά από την ιδιοκτησία του ενός στο άλλο. Στην 1584-1590 υπέστη τροποποιήσεις αναγεννησιακού στιλ, χωρίς να χαθεί κανένα από τα χαρακτηριστικά του ως φρούριο, όπως φαίνεται κάτω από έναν απότομο βραχώδη γκρεμό. Κατά τον 18ο αιώνα έπαψε να χρησιμεύσει ως κατοικία ευγενών και υπέπεσε σε μια κακή κατάσταση πριν ανακαινίστεί το 1823. Το 1897 αγοράστηκε από την πριγκίπισσα Hohenlohe και το 1924, στα χρόνια της Πρώτης Δημοκρατίας της Τσεχίας, αγόραστηκε από τον Πρόεδρο της Škoda, Josef Šimonek. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το κάστρο για να εκτελέσει απάνθρωπα πειράματα σε ντόπιους ή σε αιχμάλωτους πολέμου.
Λαογραφία Το κάστρο Houska, και πιο συγκεκριμένα το παρεκκλήσι, έχει κατασκευαστεί σε μία μεγάλη τρύπα στο έδαφος που υποτίθεται ότι είναι «Η δικτυακή πύλη της κόλασης», που ειπώθηκε ότι είναι τόσο βαθιά που κανείς δεν μπορούσε να δει το πάτο της. πλάσματα μισά ζώα-μισά-άνθρωποι αναφέρθηκαν για να έχουν σύρθηκε έξω από αυτό, και σκούρα φτερωτά πλάσματα πέταξαν στην περιοχή του.
Ο μύθος λέει ότι όταν η κατασκευή άρχισε του κάστρο, σε όλους τους κρατούμενους που καταδικάστηκαν σε θάνατο προσφέρθηκε χάρη, αν δεχθούν να κατέβουν με σχοινί μέσα στην τρύπα, και να υποβληθούν σε έκθεση και να περιγράψουν σχετικά με αυτό που είδαν. Όταν ο πρώτος άνθρωπος κατέβηκε, άρχισε να ουρλιάζει μετά από λίγα δευτερόλεπτα, και όταν τον τράβηξαν προς τα πίσω προς την επιφάνεια έμοιαζε σαν να είχε γεράσει κατά 30 έτη σε λίγα δευτερόλεπτα. Είχαν μεγαλώσει οι ρυτίδες του και τα μαλλιά του είχαν άσπρισαν, όπως παλιά λαογραφικά παραμύθια κατάσταση.
Το κάστρο Houska χτίστηκε χωρίς οχυρωματικά έργα, χωρίς νερό, χωρίς κουζίνα, χωρίς εμπορικές οδούς κοντά, και χωρίς ενοίκους κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης. Το κάστρο δεν χτίστηκε ως κατοικία ή ως προστατευτικό καταφύγιο, αλλά αντ 'αυτού χτίστηκε επειδή η τρύπα που υπάρχει εκεί πιστεύεται ότι είναι μια πύλη προς την κόλαση. Έτσι, κατασκευάζοντας το γοτθικό κτίριο, ήταν σε θέση να κρατήσει τους δαίμονες παγιδευμένους στα χαμηλότερα επίπεδα κάτω από τα παχιά τοιχώματα μέσα στην τρύπα του κάστρου.